Zilveren Anjer

Op 16 juni 2015 ontving dhr. Hib Anninga de Zilveren Anjer van het Prins Bernhard Cultuurfonds, deze onderscheiding werd uitgereikt door Hare Koninklijke Hoogheid Prinses Beatrix.

 

 

Laudatio HIB ANNINGA (Prins Bernhard Cultuurfonds 16 juni 2015)

Een Overijsselse boerenzoon die, na een carrière als fondsbeheerder bij een bank in Amsterdam, terug naar de boerderij van zijn ouders verhuist en vervolgens een nieuwe – zeer geslaagde – loopbaan in de kunsten ontplooit. Dat is úw bijzondere verhaal, meneer Anninga.

Wie weet was het allemaal anders gelopen als u niet de zorg voor uw ouders op uw schouders had genomen. Voor hen, tegen de negentig en hulpbehoevend, verliet u onze hoofdstad en ging u weer wonen op de grond van uw jeugd, 6 hectares boerenland in Zwolle, waar aardappelen en andere gewassen groeiden, en koeien en schapen graasden.

Uit eigen vermogen begon u de ruige grond om te bouwen tot een oogverblindend landgoed. Met wilde bloemen, vijvers, graslanden en veel prachtige bomen: zo creëerde u de mooist denkbare expositieruimte voor eigentijdse beeldhouwkunst.

Met een onbevangen blik selecteert u de kunstenaars en de beelden. U verzorgt het transport, de verzekering, de plaatsing én het onderhoud. En dat alles doet u met ontroerende toewijding. Van ’s ochtends vroeg tot ’s avonds laat bent u te vinden op uw landgoed. Op uw knieën in een bloembed of rondrijdend op de grasmaaier, de kaplaarzen [zijn] altijd aan. Alle weelde die het Zwolse beeldenpark heden ten dage te bieden heeft, is te danken aan úw visie en daadkracht.

U speurt naar nieuw talent door afstudeerprojecten op kunstacademies te bezoeken, en zet de werken van deze jonge kunstenaars naast de beelden van gevestigde namen, zoals Auke de Vries, Henk Visch of Maartje Korstanje. Zij allen dragen u op handen, meneer Anninga.

Zij roemen de sfeer op uw hof, die vriendschappelijk en gastvrij is. U behandelt hun kunstwerken met respect en creëert een plek in het groen waar zij kunnen floreren. Verscholen in het weelderig gebladerte, of juist open in de kale vlakte, wind en regen trotserend. Als een koper zich aandient, bent u de ideale bemiddelaar.

Uw met liefde opgebouwde beeldenpark wordt binnenkort ruw in tweeën gerukt door de aanleg van een nieuwe autoweg. U verliest een stuk land en krijgt er een ander deel voor terug. “Is het alleen maar om vanuit Ommen drie minuten eerder in Zwolle te zijn?” vroeg u zich ontdaan af.

Meneer Anninga, u bent een ruimhartige mecenas die vanuit eigen wilskracht schepper is geworden van een niet meer weg te denken oord van hedendaagse kunst. Daarom onderscheiden wij u vandaag met een Zilveren Anjer. Tegelijkertijd hopen we –stiekem – dat dit eerbetoon een stimulans zal zijn om, in de toekomst, van uw beeldenpark weer één harmonieus geheel te maken: een warm thuis voor kunstenaars, een lommerrijk lustoord voor bezoekers, een paradijselijke galerie voor kopers. U heeft ons een unieke tuin der kunsten cadeau geschonken. Met plezier en ontzag geven wij u daar een zilveren bloem voor terug.

Koninklijke hoogheid, mag ik u en de heer Anninga vragen om naar voren te komen, zodat u de Zilveren Anjer kunt opspelden.

Gronden van verlening
Hib Anninga is de grondlegger van Landgoed Anningahof, een beeldenpark in Zwolle waar jaarlijks exposities plaatsvinden. Hiermee verenigt hij zijn liefde voor de kunst met zijn ondernemerslust. Door Anninga’s onbaatzuchtige inspanningen heeft de Anningahof zich in tien jaar ontwikkeld tot een invloedrijke en toegankelijke plek van hedendaagse beeldhouwkunst. Zowel gerenommeerde kunstenaars als jonge talenten tonen er hun werken in de natuur.

 


Compilatie uitreiking Zilveren Anjer (16 juni 2015)

Portret van Hib Anninga (uitreiking Zilveren Anjer 16 juni 2015)