Tafelwerken
Samengesteld door Benno Tempel
29 juni 2013 t/m 28 juli 2013.

Nederland is een burgerlijke maatschappij. De woonkamer bepaalt de maat der dingen. Dat was al zo in de Gouden Eeuw. Daarom zijn we groot in schilderkunst maar ligt sculp- tuur nog steeds moeilijk in ons land. Waar kun je immers in de krappe binnensteden, de huiskamer of de pleinen vol haringkarren een beeld goed kwijt? Nederland heeft geen tafelcultuur wordt wel gezegd. De warme prak wordt snel naar binnengeschoven; anders dan in de Zuid Europese landen zijn we in een uurtje wel klaar. In het land waar sculptuur het moeilijk heeft en tafelen niet tot de cultuur behoort, toont Anningahof ‘Tafelwerken’, sculpturen voor op een tafel, samengesteld door Benno Tempel, directeur Gemeentemuseum Den Haag.

In ‘Tafelwerken’ komen handzame sculpturen van twee kunstenaars met een heel duidelijk eigen signatuur samen.

Emo Verkerk (1955) is schilder, tekenaar en beeldhouwer. Zijn werken munten uit in gedurfde benadering van realistische voorstellingen, veelal portretten. Als een duivelstoejager lopen materiaalgebruik en voorstelling in elkaar over. Zo ontstaan assemblages die letterlijk en fi- guurlijk gelaagd zijn. Of het nu in zijn schilderijen, tekeningen of sculpturen is: Verkerk is een beeldenmaker. Hij weet de bezoeker te pakken.

Krijn de Koning (1963) maakt abstracte sculpturen die de grens met architectuur en schilderkunst onderzoeken. Vaak pleegt hij ingrepen in ruimtes waardoor zijn sculpturen een relatie aangaan met de gebouwde omgeving en de positie van de bezoeker in die omgeving. Zijn kleurrijke driedimensionale installaties refereren aan de schilderkunst van het Modernisme en aan de sculpturen van de Minimal Art.Copyright © - Landgoed Anningahof - 2017