Buitenstebinnen
Samengesteld door Kees van Twist en Peter Weeda
25 mei 2013 t/m 23 juni 2013.

Buiten in de tuinen van de Anningahof staan de sculpturen, die zich spiegelen aan de natuur, zich verhouden tot de bomen en de struiken, zich voegen naar het landschap of schitteren in het decor van de Hollandse luchten. Wij worden in het park gegrepen, aangeraakt door de schoonheid van de natuur. En alsof dat al niet genoeg is maken de beelden het allemaal nog mooier, maken ons nog bewuster van de natuurlijke pracht. De liefde is wederkerig, want net zo zeer versterkt het decor van de natuur de beleving die de beel- den bij ons oproepen.

Maar al te graag willen we de schoonheid van de natuur bij ons houden, mee naar binnen nemen, ons ermee omringen. Bloemen in een vaas, planten op de vensterbank, een jas met tijgerprint. Zo is de natuur ook een bron en inspiratie voor veel kunstenaars. Soms herkenbaar in de kunstwerken, direct of indirect, en soms alleen als onderdeel van het ontstaan ervan.

Voor Eelco Brand vormden foto’s van de natuur de basis van zijn schilderijen. Na manipulatie van de foto’s kregen deze schilderijen een heel eigen sfeer. Nu maakt hij zijn beelden met de computer tot sprookjesachtige, de zinnen begoochelende video’s, bewegende schilderijen.

In het atelier van Judith Kleintjes bevindt men zich in een grote Wunderkammer met kleine, gearresteerde voorwerpen en tal van gevonden wonderlijks. Fragmenten van takjes, vlinders, cocons, nesten etc., maar ook grove resten van industriƫle machines liggen daar te wachten om later de inspiratie te zijn voor een tekening, object of raadselachtige sculpturen van staalwol; balancerend op het scherp van de snede, tussen mens en natuur, kracht en kwetsbaarheid.

Het bekijken van werk van Jehoshua Rozenman wekt niet direct associaties op met de natuur. Maar misschien laat hij de natuur wel het meest van invloed zijn op zijn werk. Voor het maken van zijn sculpturen kiest hij niet voor het werken met staal of beton, maar voor het werken met glas. Een proces van smelten, gieten en stollen waarbij de natuurlijke eigenschappen van het materiaal het resultaat in belangrijke mate bepalen.


Copyright © - Landgoed Anningahof - 2017